Σελίδες

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Τ. ΠΟΥΛΙΟΣ ΣΤΟΝ «ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ»



«Ευελπιστώ ότι οι δικηγόροι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν»


Μεγάλος αριθμός δικηγόρων, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην καταβολή των ασφαλιστικών του εισφορών! – Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα είναι καταλυτικές και γίνονται ερήμην των δικηγορικών συλλόγων!



Του Θανάση Πολυμένη

Ο κ. ΤΑΣΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ, είναι ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, μετά από τις εκλογές που έγιναν την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου. Με την ευκαιρία της εκλογής του, ο κ. Πούλιος μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» και αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και όχι μόνο. «Η αλήθεια είναι ότι το δικηγορικό επάγγελμα έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια», μας λέει, και επιβεβαιώνει ότι αρκετοί συνάδελφοί του, δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε καν τις ασφαλιστικές τους εισφορές για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Επισημαίνει ότι με τον τρόπο που καταγράφονται οι δικηγόροι δεν φαίνεται να υπάρχουν ποσοστά ανεργίας, ενώ το 80%-90% των νέων δικηγόρων, αδυνατούν να ανοίξουν δικό τους δικηγορικό γραφείο, ενώ πολλοί νέοι δικηγόροι, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από μεγάλες νομικές εταιρείες της Αθήνας. Η συνέντευξη.


Επάγγελμα δικηγόρος! Η αίγλη ενός νομικού επαγγέλματος που σήμερα βρίσκεται στο σημείο μηδέν!
Η αλήθεια είναι ότι το δικηγορικό επάγγελμα έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό που ήταν πριν από μια δεκαετία ίσως και λιγότερο. Βέβαια, εξακολουθεί να έχει κάποια αίγλη, είναι χαρακτηριστικό ότι στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια από τις πρώτες σχολές σε υψηλή βαθμολογία προκειμένου να περάσει κάποιο παιδί, αλλά έτσι όπως έχουν εξελιχθεί σήμερα τα πράγματα, με τον μεγάλο, πολύ μεγάλο αριθμό των συναδέλφων και την μείωση της δικηγορικής ύλης που συνεχώς εντείνεται, πράγματι, το δικηγορικό επάγγελμα περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση, η οποία εντείνεται όσο εντείνεται και η οικονομική κρίση στη χώρα.

Νέοι δικηγόροι στο επάγγελμα. Ποια είναι τα ποσοστά ανεργίας στους νέους δικηγόρους και ποια τα… ποσοστά αεργίας στους εν ενεργεία δικηγόρους;
Σωστά το λέτε. Οι δικηγόροι, δυστυχώς ή ευτυχώς, με τον τρόπο που γίνονται οι καταγραφές των ποσοστών ανεργίας, δεν καταγράφονται ποτέ ως άνεργοι. Η ουσία όμως είναι ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό υποαπασχόλησης δικηγόρων στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 40.000 δικηγόροι, μόνο στην Αθήνα είναι 21.000, στη Θεσσαλονίκη είναι 7.000 και οι υπόλοιποι είμαστε στην περιφέρεια. Υπάρχει, ιδιαίτερα στους νέους, πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο είναι σημαντικότερο και εντονότερο στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, αλλά και στην περιφέρεια, όπου χαρακτηριστικά θα σας πω, ότι το 80%-90% των δικηγόρων που μπαίνουν στο επάγγελμα την τελευταία τριετία, αδυνατούν να ανοίξουν γραφείο μόνοι τους. Ή παραμένουν εκεί όπου έχουν κάνει άσκηση, ή προσπαθούν να συστεγαστούν με κάποιον παλαιότερο συνάδελφο, για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα του γραφείου.

Μόνος δικηγόρος ψάχνει δικηγορική ύλη, ή σύσταση εταιρειών που θα νέμεται τη δικηγορική ύλη κ. Πούλιο;
Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις υπόλοιπες αλλαγές που έχουν επέλθει όσον αφορά το δικηγορικό επάγγελμα στην Ελλάδα, έχει απελευθερωθεί ουσιαστικά και η δυνατότητα σύστασης δικηγορικής εταιρείας και μάλιστα χωρίς δέσμευση ως προς την έδρα της, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, που το φαινόμενο της δικηγορικής εταιρείας υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Υπήρχε, δηλαδή προβλεπόταν από το νόμο, απλώς τα τελευταία δύο χρόνια έχει απελευθερωθεί πλήρως η δυνατότητα λειτουργίας της. Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί.
            Παρ’ όλο  που εδώ και τρία περίπου χρόνια, υπάρχει θεσμοθετημένη αυτή η δυνατότητα, ακόμα στην περιφέρεια δεν έχουμε δει τέτοια φαινόμενα. Έχουμε δει μεγάλες δικηγορικές εταιρείες Αθήνας και Θεσσαλονίκης να επιχειρούν και να πετυχαίνουν σε μεγάλο βαθμό την εκμετάλλευση – και το λέω έτσι ξεκάθαρα – νέων συναδέλφων της περιφέρειας, τους οποίους με ελάχιστα χρήματα προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες του κέντρου εις βάρος των δικαιωμάτων και των αμοιβών των πολύ νέων συναδέλφων. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που εντείνεται τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς θα δούμε, πιστεύω, ότι πολύ μεγάλες εταιρείες  που έχουν συσταθεί στο κέντρο, κυρίως στην Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη, επιχειρούν με κάθε μέσο να εκμεταλλευτούν ακόμα κι αυτή τη λίγη δικηγορική  ύλη που έχει απομείνει στην περιφέρεια.

Στη Δράμα τι γίνεται μ’ αυτό το ζήτημα των εταιρειών κ. Πούλιο;
Στην περιφέρεια της Δράμας δεν έχει συσταθεί ακόμα κάποια εταιρεία, δεν υπάρχει δηλαδή δικηγορική εταιρεία η οποία να εδρεύει στη Δράμα. Επιχειρήθηκε στο παρελθόν από κάποιους συναδέλφους, αλλά για φορολογικούς λόγους τότε, με το προηγούμενο καθεστώς δεν περπάτησε. Υπάρχει, όπως σας λέω, το φαινόμενο, δικηγορικές εταιρείες του κέντρου, να χρησιμοποιούν δικηγόρους και της περιφέρειάς μας, με εξευτελιστικές αμοιβές, επιχειρώντας έτσι να εισβάλλουν στο χώρο, σε μια δικηγορική ύλη, που ούτως ή άλλως είναι πολύ μικρή πια. Κι αυτό έχει φοβερά αρνητικές συνέπειες, κυρίως για τους νέους συναδέλφους, οι οποίοι δεν έχουν και μέσο αντίδρασης.

Ωστόσο είναι αρκετοί εκείνοι οι συνάδελφοι σας, που σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Τι θα γίνει μ’ αυτούς τους ανθρώπους;
Η αλήθεια είναι ότι, οι ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων, με τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί θεαματικά. Και μάλιστα με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου, θα αυξάνονται αυτόματα ανά τριετία ακόμα περισσότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα και στη Δράμα, να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στη δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών του εισφορών και να προσπαθεί να κάνει ρυθμίσεις, ούτως ώστε να καταφέρει τουλάχιστον να έχει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δικαιούται. Αυτό το φαινόμενο πράγματι εντείνεται χρόνο με τον χρόνο.
Πέρυσι, για την χρονιά του 2013 ήδη με πολύ μεγάλη δυσκολία οι συνάδελφοι μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν, πάρα πολλοί απ’ αυτούς έκαναν ρυθμίσεις προκειμένου να μην χάσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Το φαινόμενο κατά τη γνώμη μου θα ενταθεί τη φετινή χρονιά, και λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης φορολογίας που θα αντιμετωπίσουμε φέτος που είναι διπλάσια από πέρυσι και λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Θεωρώ ότι θα είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνολικά οι δικηγορικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα. Και μάλιστα στην πρώτη ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων που θα γίνει στην Αθήνα στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, θα είναι το πρώτο θέμα που θα τεθεί, φαντάζομαι απ’  όλους, τουλάχιστον από εμένα.

Το επάγγελμα του δικηγόρου είχε χαρακτηριστεί κάποια στιγμή ως «κλειστό» επάγγελμα. Έγινε «ανοικτό» στη συνέχεια; Πού βρισκόμαστε σήμερα;
Δυστυχώς υπήρξε μια εκμετάλλευση της κατάστασης, έτσι πιστεύω, απ’ αυτούς που επιχείρησαν να εμφανίσουν το δικηγορικό επάγγελμα ως κλειστό επάγγελμα. Βέβαια, ένα κλειστό επάγγελμα στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 40.000 επαγγελματίες, δεν καταλαβαίνω πόσο κλειστό μπορεί να είναι.
            Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να υπήρχαν κάποιες δεσμεύσεις, «προστατευτικές δεσμεύσεις», εντός εισαγωγικών, όσον αφορά το δικηγορικό επάγγελμα, οι οποίες φυσικά καταρρίφθηκαν όλες, δεν υπάρχει τίποτα πια σήμερα. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου σε κατάρτιση συμβολαίων αγοραπωλησίας. Αυτό καταργήθηκε ολοκληρωτικά πλέον. Τέτοια παραδείγματα πράγματι υπήρχαν, αλλά είχαν ένα λόγο που υπήρχαν. Δεν υπήρχαν για την προστασία του δικηγορικού επαγγέλματος, αλλά για την προστασία των ανθρώπων που κατήρτιζαν συμβόλαια. Το παράδειγμα αυτό ας πούμε, ο δικηγόρος που συνυπέγραφε ένα συμβόλαιο, αναλάμβανε και την πλήρη ευθύνη της νομικής κατάστασης του ακινήτου. Σε μια χώρα που το Κτηματολόγιο καρκινοβατεί και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, πρέπει κάποιος να αναλαμβάνει την ευθύνη, ότι όλα έχουν καλώς γι’ αυτόν που αγοράζει κυρίως. Αυτό δυστυχώς κρίθηκε ότι ήταν περιττή πολυτέλεια. Ταυτόχρονα βέβαια, το κράτος θεώρησε ότι μπορεί να θέσει υποχρεωτική παράσταση σε συμβόλαιο, του πολιτικού μηχανικού ας πούμε ή του αρχιτέκτονα. Αυτοί υποχρεωτικά συμμετέχουν σε μια συμβολαιογραφική πράξη, ο δικηγόρος δεν χρειαζόταν να συμμετέχει υποχρεωτικά.
            Προσωπικά θεωρώ ότι υπήρξε μια εκμετάλλευση εικόνας που γενικά ο δικηγόρος, επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως πρόσωπο, ως επαγγελματίας στην ελληνική κοινωνία. Και εκεί εμφανίστηκε ως απελευθέρωση του επαγγέλματος, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μια απόλυτη αναγκαιότητα κάποιων πραγμάτων, τα οποία όμως θεωρήθηκε από το κράτος και την κυβέρνηση που τα θεσμοθέτησε, ότι δεν χρειαζόταν να υπάρχουν.

Έχουμε τον νέο Κώδικα Πολιτική Δικονομίας, όπου με τις αλλαγές που επιχειρούνται να γίνουν, έρχονται πολύ μεγάλες αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές τι θα σημάνουν στην απονομή της δικαιοσύνης;
Μέσα στα πλαίσια των γενικότερων αλλαγών που επέρχονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, είναι και το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο μέχρι τέλη Μαρτίου θα είναι στη διαδικασία της διαβούλευσης. Είναι καταλυτικές οι αλλαγές που επιφέρει, παρ’  όλο που στην πράξη δεν είναι νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, αλλά είναι τροποποίηση του παλιού. Τροποποιούνται όμως τόσο σημαντικά άρθρα και διαδικασίες, που ουσιαστικά γίνεται μια επανάσταση στο χώρο της απονομής της Δικαιοσύνης, όσον αφορά την πρακτική της εφαρμογή στα δικαστήρια.
            Δυστυχώς αυτή η διαβούλευση, ξεκίνησε ερήμην των δικηγορικών συλλόγων και μάλιστα σε μια περίοδο όπου βρισκόμαστε σε εξαιρετικά μεταβατική κατάσταση, αφού μόλις έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των εκλογών στους δικηγορικούς συλλόγους και ακόμα πρακτικά δεν έχουν αναλάβει τα νέα διοικητικά συμβούλια, τα οποία αναλαμβάνουν από 16 Μαρτίου. Επομένως, όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε από το υπουργείο, σε μια περίοδο κατά την οποία οι δικηγόροι αντικειμενικά δεν είχαν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τα σχέδια αυτά όπως θα ήθελαν.
            Από μια πρώτα ανάγνωση που έκανα κι εγώ, θεωρώ ότι μέσα στις καινούριες διατάξεις που θα επιχειρηθεί να περάσουν με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, επέρχονται τόσο θεματικές αλλαγές, τέτοια διαδικασία που καμία σχέση δεν έχει μ’ αυτήν που γνωρίζουμε ως σήμερα στα δικαστήρια, που θα έπρεπε τουλάχιστον να επιχειρηθεί ένας πρώτος διάλογος με τους ανθρώπους που θα χρησιμοποιήσουν άμεσα αυτές τις διαδικασίες, δηλαδή του δικηγόρους. Είμαστε από τα σημαντικότερα κομμάτια στον χώρο της απονομής της Δικαιοσύνης και επιχειρούνται κάποιες αλλαγές, για τις οποίες ακόμα, δεν έχουμε εκφράσει ούτε καν τη γνώμη μας. Παρ’ όλο που έχει μπει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, οι δικηγορικοί σύλλογοι και η ολομέλεια των προέδρων που είναι το ανώτατο όργανό μας, δεν έχει εκφράσει τη γνώμη της πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Θεωρώ ότι γίνεται πάρα πολύ βιαστικά όλη αυτή η ιστορία, ξαφνικά μας παρουσιάζεται ένα σχέδιο το οποίο αλλάζει άρδην όλη την εικόνα στην Πολιτική Δικονομία και αυτό σε πρώτη ανάγνωση νομίζω ότι μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει με τον τρόπο που επιχειρείται.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Τάσος Πούλιος επισημαίνει ακόμα.
Θα ήθελα να πω το εξής. Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, γενικά ως κοινωνία, λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω των μέτρων που έχουν υποστεί όλοι οι Έλληνες. Οι δικηγόροι, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και απασχολούνται στο χώρο της Δικαιοσύνης, που είναι ένας από τους πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, ευελπιστώ ότι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και που είναι εξαιρετικά σημαντικές. Όχι μόνο για το καλό των ίδιων και των οικογενειών τους, αλλά και για τον χώρο της Δικαιοσύνης. Ο χώρος της Δικαιοσύνης είναι ένας ευαίσθητος χώρος, που σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις που ζει η χώρα, θα έπρεπε να είναι ενδυναμωμένος για να μπορέσει να στηρίξει και την υπόλοιπη κοινωνία. Και αυτό πιστεύω ότι θα επιχειρήσουμε όλοι οι καινούριοι πρόεδροι και τα διοικητικά συμβούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου